Ponedjeljak, 01 Februar 2021 09:11

SDP nije sastavio nijednu kantonalnu vlast sa SDA i HDZ-om

Autor
ocijeni
(0 glasova)
Medijski natpisi o uvođenju HDZ-a u Vladu Tuzlanskog kantona nevješt je spin SDA-DF-SD mašinerije, smatra Nikšić.

“Očito postoji potreba da se objasni osnovna politička abeceda. Naime, prema uobičajenoj praksi formiraju se skupštinske većine koje onda imenuju ministre u vladu. HDZ ne samo da nije dio većine u TK, nego nije ni dio skupštine. Drugim riječima, davanje ministarstva stranci koja ne može obezbijediti ruku pri glasanju je besmislen potez i očita laž, koja se pokušava podmetnuti jer je navedeni ministar nekad bio dio HDZ-a”, kaže on.

Također, čovjek koji je napustio HDZ, a postoji i javna ispisnica nije predložen od strane SDP-a, dodaje.

“Sumirano, niti je čovjek dio HDZ-a, niti je HDZ dio većine, niti je SDP predložio ministra. Mislim da sam jasan, kao što je i jasno iz čije kuhinje je došla ova laž”, kazao je.

To naravno ne smeta da se na osnovu laži prema kojoj je HDZ dio vlasti u TK iskonstruiše cijela paleta novih laži, nastavlja lider SDP-a, maštovitih ideja, kombinacija i preslagivanja kako kažu, “niza kantonalnih vlada”.

“Odgovorit ću dobro poznatom istinom. SDP nije sastavio nijednu kantonalnu vlast sa SDA i HDZ-om, niti je dio koalicije na federalnom i državnom nivou sa tim strankama. Upravo su te stranke zarobile Vladu FBiH, koja bi u narednom periodu mogla raditi u sudskim klupama zbog optužnice o krađi pri kupovini respiratora. SDP nije u tome, a vjerujem da i ptice na grani znaju da smo donijeli odluku na Glavnom odboru da takve koalicije neće ni biti”, kaže on.

U strahu su velike oči, misli Nikšić, a SDA strahuje da ne izgube voljenog partnera Čovića, zbog čega uvijek unaprijed optužuje SDP za nepostojeće koalicije.

“Ideja je jasna, samo je njima dopušteno da budu zajedno sa HDZ-om, sve drugo je izdaja. S druge strane ni HDZ ne bježi od tih spinova. Oni na taj način poskupljuju svoju pregovaračku poziciju prema SDA jer znaju da će SDA izdati sve principe kako bi ostali u vlasti”, navodi on.

 
Nikšić kaže kako je SDP jasno rekao, nakon što je SDA svojim glasom u Skupštini ZDK isporučila sudbinu federalne Vlade u ruke HDZ-a, da će ta vlada ostati u tehničkom mandatu do sljedećih izbora.

“Nije bilo nikakvih razgovora oko saradnje na federalnom nivou, da bih sada ja to komentarisao i odbijao nešto što nam niko nije ni nudio. To samo potkrepljuje tvrdnju kako SDA optužbama na račun SDP priprema teren da HDZ- u napravi neki veliki ustupak. Saznat ćemo uskoro je li u pitanju popuštanje za poziciju gradonačelnika Mostara ili izborni zakon, a možda i jedno i drugo. Živi bili pa vidjeli”, zaključio je Nikšić.

pogledano 33 puta

O nama

SDP BiH nastala je i razvijala se na temelju evropske i bosanskohercegovačke socijaldemokratije, radničkog i seljačkog pokreta, na poukama i porukama Narodnooslobodilačkog antifašističkog rada (1941.-1945.), pozitivnim vrednotama socijalnog razvitka nakon Drugog svjetskog rata, na osnovama reformističko-demokratskog iskoraka Saveza komunista i Saveza reformskih snaga Bosne i Hercegovine, potkraj osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, ka višestranačju – političkoj i ekonomskoj demokratiji.

SDP BiH svoje korijene vezuje za Socijaldemokratsku stranku BiH, osnovanu 1909. godine, kao “izraz političkih potreba radničke klase” i pokušaj da se prevlada mononacionalni karakter političkog organiziranja i međunacionalnog polariziranja i konfrontiranja. Socijaldemokratska partija je svoj kontinuitet nastavila i u procesu borbe za očuvanje zajedničkog života, političkog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH (1992.-1995.), a i nakon toga u okvirima provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i borbe za uspostavu demokratskog društva i države na osnovama socijalne pravde i ravnopravnosti, solidarnosti i odgovornosti prema drugima.