Petak, 08 Januar 2021 10:58

Hitno nam je potrebno formiranje specijalizovanih policijskih jedinica za umjetnine

Autor
ocijeni
(0 glasova)

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović uputio je poslanička pitanja Ministarstvu sigurnosti BiH u kojima traži odgovore šta su poduzeli u vezi povratka umjetničkog djela “Magdalena” autora Đoke Mazalića te šta su u radili u vezi formiranja “Specijalizovane policijske jedinice za umjetnine”.

U obrazloženju je podsjetio da je riječ o djelu koje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH te da je za njim raspisana Interpolova potjernica.

“Pomenuto djelo se nalazi na teritoriji Republike Srbije, tačnije u Novom Sadu, o čemu sam upoznao članove Predsjedništva BiH kao i nadležna ministarstva u Republici Srbiji”, kazao je Magazinović.

Navodi kako je “formiranje Specijalizovane policijske jedinice za umjetnine neophodan korak za sve naredne aktivnosti po pitanju sprečavanja ilegalne trgovine kulturnim dobrima”.

“Za BiH je posebno važna Rezolucija koja izražava potrebu za postojanjem/formiranjem specijalizovanih policijskih jedinica za umjetnine za slučajeve povezane sa kulturnim nasljeđem prema konvenciji UNESCO iz 1970. godine čiji je potpisnik i BiH. Pomenuta rezolucija poziva sve države članice da uz pomoć Interpola formiraju specijalizovane policijske jedinice za umjetnine isključivo posvećene zaštiti kulturne baštine, istodobno ističući važnost postojanja i povezivanja nacionalnih baza podataka o nestalim djelima sa bazama Interpola”, naveo je Magazinović u obrazloženju.

pogledano 12 puta Zadnji put promjenjen Petak, 08 Januar 2021 11:00

O nama

SDP BiH nastala je i razvijala se na temelju evropske i bosanskohercegovačke socijaldemokratije, radničkog i seljačkog pokreta, na poukama i porukama Narodnooslobodilačkog antifašističkog rada (1941.-1945.), pozitivnim vrednotama socijalnog razvitka nakon Drugog svjetskog rata, na osnovama reformističko-demokratskog iskoraka Saveza komunista i Saveza reformskih snaga Bosne i Hercegovine, potkraj osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, ka višestranačju – političkoj i ekonomskoj demokratiji.

SDP BiH svoje korijene vezuje za Socijaldemokratsku stranku BiH, osnovanu 1909. godine, kao “izraz političkih potreba radničke klase” i pokušaj da se prevlada mononacionalni karakter političkog organiziranja i međunacionalnog polariziranja i konfrontiranja. Socijaldemokratska partija je svoj kontinuitet nastavila i u procesu borbe za očuvanje zajedničkog života, političkog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH (1992.-1995.), a i nakon toga u okvirima provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i borbe za uspostavu demokratskog društva i države na osnovama socijalne pravde i ravnopravnosti, solidarnosti i odgovornosti prema drugima.