Četvrtak, 15 April 2021 06:06

Čestitka povodom Dana općine Kakanj i Dana Armije RBiH

Autor
ocijeni
(0 glasova)

15.april

Kakanj se prvi put spominje prije više od 600 godina, tačnije 15.aprila 1392. godine, u darovnici kralja Dabiše vojvodi Hrvoju Vukčiću.  Kasnije, 1468. godine, u Defteru Bosanskog sandžaka, Kakanj se spominje kao naselje sa 90 domaćinstava. Staro historijsko jezgro Kaknja se nalazi u sadašnjem naselju u blizini po imenu Donji Kakanj. U tursko doba Donji Kakanj je bio sjedište pazara i suda. Rudnik Kakanj otvoren je 1900. godine i Kakanj se užurbano razvija, u početku oko samog Rudnika u blizini ušća rijeka Bosna i Zgošća a kasnije i na širem području.

Svim građanima želimo sretan Dan Općine Kakanj.

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. april, zauzima posebno mjesto u historiji naše domovine. Na taj dan, prije 28 godina osnovana je jedina legalna i legitimna vojna formacija koja je branila suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje. Povodom 15. aprila, Dana Armije RBiH, upućujemo iskrene čestitke svim njenim  pripadnicima, članovima porodica šehida, poginulih, nestalih i umrlih boraca, ratnim vojnim invalidima i svim patriotima koji su stali u odbranu naše domovine.

Eldin Mijoč, predsjednik Općinske organizacije SDP-a Kakanj

pogledano 59 puta Zadnji put promjenjen Četvrtak, 15 April 2021 06:30

O nama

SDP BiH nastala je i razvijala se na temelju evropske i bosanskohercegovačke socijaldemokratije, radničkog i seljačkog pokreta, na poukama i porukama Narodnooslobodilačkog antifašističkog rada (1941.-1945.), pozitivnim vrednotama socijalnog razvitka nakon Drugog svjetskog rata, na osnovama reformističko-demokratskog iskoraka Saveza komunista i Saveza reformskih snaga Bosne i Hercegovine, potkraj osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, ka višestranačju – političkoj i ekonomskoj demokratiji.

SDP BiH svoje korijene vezuje za Socijaldemokratsku stranku BiH, osnovanu 1909. godine, kao “izraz političkih potreba radničke klase” i pokušaj da se prevlada mononacionalni karakter političkog organiziranja i međunacionalnog polariziranja i konfrontiranja. Socijaldemokratska partija je svoj kontinuitet nastavila i u procesu borbe za očuvanje zajedničkog života, političkog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH (1992.-1995.), a i nakon toga u okvirima provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i borbe za uspostavu demokratskog društva i države na osnovama socijalne pravde i ravnopravnosti, solidarnosti i odgovornosti prema drugima.