Subota, 27 Mart 2021 17:17

Ne odustajemo od Bogića Bogićevića kao simbola identiteta SDP-a

Autor
ocijeni
(0 glasova)

Predsjesnik SDP BiH Nermin Nikšić smatra kako je izbor Bogića Bogićevića na poziciju gradonačelnika Sarajeva bio izbor SDP-a koji su zdušno i bezrezervno podržali i partneri.

Neka bogi“Njegov izbor za gradonačelnika značio je mnogo više od politike. Za nas je to bio znak da Sarajevo može i hoće biti mjesto dostojanstva, ugleda, manira i državničkog duha”, naveo je Nikšić.

Kako dodaje, dešavanja u posljednjih nekoliko dana dala su za pravo ljudskoj veličini, Bogiću Bogićeviću, da odustane od kandidature.

“Stvar je potpuno ogoljena: oni koji su birali kandidata iz reda srpskog naroda na mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća, glasali su protiv izbora Bogićevića za gradonačelnika. Takvih je bilo sramotno mnogo, previše”, istaknuo je lider SDP-a.

Prema njegovim riječima, Bogić, za razliku od uobičajenih favorita te koalicije, nije čovjek koji je sklon izdaji, ne trpi šibicarske podvale i licemjerne laži onih koji su tvrdili da je eto imao njihovo poštovanje i podršku, ali su ipak učinili sve da ga se ne izabere i da mu sve to ogade.

“SDP BiH od Bogića kao simbola našeg identiteta i najboljeg što možemo ponuditi u smislu ideala, časti i poštenja ne odustaje. Bogi hvala ti puno i izvini što nismo na vrijeme shvatili da manipulatori, ucjenjivači i trgovci sudbinama koji su priredili ovaj igrokaz ne zaslužuju da imaju tebe za gradonačelnika, niti ti zaslužuješ da budeš svrstan u njihovo društvo”, stoji u Nikšićevoj reakciji.

pogledano 96 puta Zadnji put promjenjen Subota, 27 Mart 2021 17:20

O nama

SDP BiH nastala je i razvijala se na temelju evropske i bosanskohercegovačke socijaldemokratije, radničkog i seljačkog pokreta, na poukama i porukama Narodnooslobodilačkog antifašističkog rada (1941.-1945.), pozitivnim vrednotama socijalnog razvitka nakon Drugog svjetskog rata, na osnovama reformističko-demokratskog iskoraka Saveza komunista i Saveza reformskih snaga Bosne i Hercegovine, potkraj osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, ka višestranačju – političkoj i ekonomskoj demokratiji.

SDP BiH svoje korijene vezuje za Socijaldemokratsku stranku BiH, osnovanu 1909. godine, kao “izraz političkih potreba radničke klase” i pokušaj da se prevlada mononacionalni karakter političkog organiziranja i međunacionalnog polariziranja i konfrontiranja. Socijaldemokratska partija je svoj kontinuitet nastavila i u procesu borbe za očuvanje zajedničkog života, političkog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH (1992.-1995.), a i nakon toga u okvirima provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i borbe za uspostavu demokratskog društva i države na osnovama socijalne pravde i ravnopravnosti, solidarnosti i odgovornosti prema drugima.