Nedjelja, 31 Januar 2021 15:48

Iz budžeta treba finansirat smanjenje zagađenosti a ne mjerenje polutanata.

Autor
ocijeni
(0 glasova)

Općinsko vijeće Kakanj je održalo 3. redovnu sjednicu na kojoj se između ostalog raspravljalo i o nacrtu budžeta za 2021. godinu. Nacrt budžeta je usvojen ali bez glasova vijećnika SDP-a.

 

Klub vijećnika SDP-a Kakanj je stava da u Općinski budžet dolazi puno sredstava koja se ne troše po prioritetima, odnosno utrošak sredstava je pogrešno koncipiran. Efekat koji bi se trebao postići ulaganjem sredstava a koja se izdvajaju iz Općinskog budžeta je minimalan a često puta efekatat izostane. Sredstva se nenamjenski troše i u pravcu u kojem nebi trebala.

 

Finansiranjem nabavke peći na pelet direktno bi uticali na smanjenje zagađenosti koja je prouzrokovana loženjem uglja i ostalih energenata do kojih građani dolaze, koji su često vrlo loše kvalitete a produkti izgaranja ovakvih energenata su fatalni po građane naše Općine. Svjesni činjenice da je u porastu broj oboljelih od raznih karcinoma a što je opet direktno povezano sa vrlo lošom ekološkom slikom, klub vijećnika SDP-a Kakanj je više puta upućivao inicjative a sve u cilju buđenja svijesti kod vladajuće večine u Općinskom vijeću Kakanj kao i veće uključivanje Općinskog načelnika u rješavanje ovog, zaista velikog i najbitnijeg problema.

 

Mišljenja smo da je bitnije raditi na tome da se zagađenost u Kaknju smanjuje nego da imamo puno instrumenata i uređaja koji će ovakvo stanje snimiti i registrovati a onda za rezultat imamo podatke o vrlo lošoj kvaliteti zraka u Kaknju, a ne rezultate koji bi svi željeli a to je da se broj oboljelih u Kaknju konstantno smanjuje i da je ekološka slika sve bolja. Povećavanjem broja instrumenata i uređaja za mjerenje ne smanjujemo broj bolesnih u Kaknju a smanjivanjem korištenja uglja i zamjenom nekim drugim energentom, cijenom prihvatljivom za građane, itekako radimo na smanjenu broja oboljelih.

pogledano 119 puta Zadnji put promjenjen Nedjelja, 31 Januar 2021 19:17

Medij

O nama

SDP BiH nastala je i razvijala se na temelju evropske i bosanskohercegovačke socijaldemokratije, radničkog i seljačkog pokreta, na poukama i porukama Narodnooslobodilačkog antifašističkog rada (1941.-1945.), pozitivnim vrednotama socijalnog razvitka nakon Drugog svjetskog rata, na osnovama reformističko-demokratskog iskoraka Saveza komunista i Saveza reformskih snaga Bosne i Hercegovine, potkraj osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, ka višestranačju – političkoj i ekonomskoj demokratiji.

SDP BiH svoje korijene vezuje za Socijaldemokratsku stranku BiH, osnovanu 1909. godine, kao “izraz političkih potreba radničke klase” i pokušaj da se prevlada mononacionalni karakter političkog organiziranja i međunacionalnog polariziranja i konfrontiranja. Socijaldemokratska partija je svoj kontinuitet nastavila i u procesu borbe za očuvanje zajedničkog života, političkog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH (1992.-1995.), a i nakon toga u okvirima provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i borbe za uspostavu demokratskog društva i države na osnovama socijalne pravde i ravnopravnosti, solidarnosti i odgovornosti prema drugima.