Četvrtak, 15 April 2021 19:45

Enes Piljug: Refundirati troškove svima koji su kupili lijekove "Tocilizumab" i "Remdesivir" koji liječe teška oboljenja uzrokovana Korona virusom

Autor
ocijeni
(0 glasova)

enesSkupština ZE-DO Kantona, danas je održala 33. hitnu sjedicu zbog trenutne situacije uzrokovane Korona virusom. Sjedinica je održana online. Zastupnik u Skupštini ZE-DO Kantona, Enes Piljug uputio je inicijativu prema Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog Kantona. Pomenutom inicijativom se traži od Zavoda zdravstvenog osiguranja da refundira troškove svim građanima koji su kupili lijekove "Tocilizumab" i "Remdesivir" a koji se koriste u liječenju teških obolenja pluća uzrokovanih Korona virusom. Građani koji imaju dokaz u vidu računa, dobili bi novac nazad. U drugim Kantonima ovi lijekovi se nalaze na esencijalnoj listi i svim pacijentima kojima su potrebni, daju se potpuno besplatno. S obzirom da su ovi lijekovi skupi i imaju visoku cijenu, zastupnik Enes Piljug je tražio od Zavoda da ove lijekove uvrsti na  esencijalnu listu bolničkih lijekova tako da građani nebi kupovali lijekove jer, svjedoci smo da veliki broj građana kojima ljekari propišu ovaj lijek, nisu u mogućnosti isti kupiti.

pogledano 101 puta

O nama

SDP BiH nastala je i razvijala se na temelju evropske i bosanskohercegovačke socijaldemokratije, radničkog i seljačkog pokreta, na poukama i porukama Narodnooslobodilačkog antifašističkog rada (1941.-1945.), pozitivnim vrednotama socijalnog razvitka nakon Drugog svjetskog rata, na osnovama reformističko-demokratskog iskoraka Saveza komunista i Saveza reformskih snaga Bosne i Hercegovine, potkraj osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, ka višestranačju – političkoj i ekonomskoj demokratiji.

SDP BiH svoje korijene vezuje za Socijaldemokratsku stranku BiH, osnovanu 1909. godine, kao “izraz političkih potreba radničke klase” i pokušaj da se prevlada mononacionalni karakter političkog organiziranja i međunacionalnog polariziranja i konfrontiranja. Socijaldemokratska partija je svoj kontinuitet nastavila i u procesu borbe za očuvanje zajedničkog života, političkog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH (1992.-1995.), a i nakon toga u okvirima provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i borbe za uspostavu demokratskog društva i države na osnovama socijalne pravde i ravnopravnosti, solidarnosti i odgovornosti prema drugima.